Clusterhoofdpijn medicatie

De uitleg die hieronder staat is een samenvatting van mijn eigen onderzoek naar clusterhoofdpijn. Ik wil benadrukken dat ik geen geneeskundige ben en dat deze post louter ter info is. Voor medisch advies moet u zich steeds wenden tot uw huisarts.

Hoewel de oorzaken van clusterhoofdpijn onbekend zijn, zijn er toch enkele geneesmiddelen die een gunstig effect hebben bij veel patiënten. Deze medicatie wordt voornamelijk voor andere doelen gebruikt, maar is door onderzoek ook effectief gebleken bij clusterhoofdpijn. De behandeling voor clusterhoofdpijn gebeurt vrijwel altijd op twee fronten: preventief en reactief. Preventieve medicatie heeft als doel de aanvallen zo veel mogelijk te verhinderen, terwijl reactieve middelen ingezet worden om een aanval die reeds gestart is af te breken.

Preventieve clusterhoofdpijn medicatie

Verapamil

Verapamil wordt verkocht onder de merknamen Isoptine en Lodixal. De stof behoort tot de groep van calciumblokkers en wordt voornamelijk voorgeschreven voor patiënten met hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Het middel heeft een ontspannende invloed op spieren rond de bloedvaten. Bij clusterhoofdpijn is Lodixal bij de meeste patiënten de meest effectieve weg. De dosis is verschillend van patiënt tot patiënt en kan gaan tot max 960mg per dag. Belangrijk is wel dat er regelmatig een EKG wordt genomen omdat lodixal de hartslag vertraagt en de bloeddruk verlaagt.

Topiramaat

Topiramaat wordt verkocht onder de merknaam Topamax. Dit geneesmiddel wordt ingezet bij migraine en epilepsie. Voor clusterhoofdpijn helpt het soms om het aantal aanvallen te verminderen. Topiramaat heeft een aantal vervelende bijwerkingen waaronder duizeligheid en vermoeidheid.

Lithiumcarbonaat

Kortweg lithium. Dit middel wordt gebruikt bij manisch depressieve mensen en heeft een kalmerende werking. Uit onderzoek is het ook effectief gebleken bij sommige clusterhoofdpijnpatiënten. Waarom lithium een gunstige invloed kan hebben op clusterhoofdpijn is onbekend.

Diverse anti-epileptica

Verder is van sommige anti-epileptica gebleken dat ze soms een gunstig hebben bij clusterhoofdpijn. Deze medicatie wordt wel als derde keuze beschouwd en de kans dat ze effectief werkt is relatief klein, maar ze is er wel. Onder andere Depakine en Gabapentine behoren tot deze groep.

Reactieve clusterhoofdpijn medicatie

Zuivere zuurstof

Uit onderzoek is gebleken dat het inademen van zuivere zuurstof een aanval van clusterhoofdpijn kan breken. De dosis om dit te doen is 12 à 15 liter per minuut. Waarom zuurstof werkt is niet bekend, maar dat het werkt is wetenschappelijk bewezen in een dubbel blinde test.

Sumatriptan injecties

Imitrex: clusterhoofdpijn medicatie
Imitrex injectiepen.

Sumatriptan wordt verkocht onder de merknaam Imitrex. Voor clusterhoofdpijn wordt het onder de vorm van onderhuidse injecties voorgeschreven omdat het snel moet werken om een extreem pijnlijke aanval af te breken. Na het injecteren van Imitrex trekken de bloedvaten in het lichaam samen en zo wordt de pijn weggenomen. Het werkt zeer snel en veroorzaakt een soort schokeffect in het lichaam. Tintelende vingertoppen, zware armen en benen zijn bijwerkingen die telkens na het injecteren voorkomen. Een injectie bevat 6mg sumatriptan. Het middel mag maar twee maal per dag gebruikt worden.

Pijnstillers

Algemeen gezien hebben pijnstillers geen effect bij clusterhoofdpijn, maar toch doe ik een vermelding omdat bij mij Dafalgan Codeïne in een hoge dosis de pijn van een aanval weldegelijk kan verminderen. Een aanval verdwijnt niet, maar het pijnniveau zakt wel naar een draaglijk peil. Bijwerkingen zoals duizeligheid en slaperigheid moet ik er dan maar bijnemen.

Naast deze geneesmiddelen zijn er ook nog operatieve ingrepen die soms ingezet worden bij clusterhoofdpijn. In 2013 werd er bij een neurostimulator ingeplant die als doel heeft aanvallen van clusterhoofdpijn af te breken zonder dat daar medicatie voor nodig is. Over mijn ervaringen met deze neurostimulator zal ik zeker nog schrijven.

Ik wil ook nog sterk benadrukken dat iedere clusterhoofdpijnpatiënt uniek is, en er dus geen zekerheid is dat bepaalde medicatie al dan niet zal werken. Vooralsnog bestaat specifieke clusterhoofdpijn medicatie niet.