Mijn hoofdpijn verhaal – Deel 1

In deze serie blogposts probeer ik zo goed mogelijk mijn leven met het beest in mijn hoofd te schetsen. De post van vandaag gaat over mijn eerste ervaringen met clusterhoofdpijn.

Eerste keer hoofdpijn aan één kant

Voor zover ik het mij kan herinneren had ik mijn eerste ervaring met clusterhoofdpijn tijdens mijn studententijd, vlak na het jaar 2000. Wat lijkt dat een eeuwigheid geleden! Op dat moment wist ik nog niet wat die vervelende hoofdpijnaanvallen waren. Ik omschrijf ze als vervelend omdat ze toen nog niet zo hevig waren, althans dat is hoe ik ze mij nu voor de geest haal.

Klokvast

Het begon mij toen op te vallen dat ik 3 keer per jaar gedurende een paar weken om de andere dag in de voormiddag tussen 11u en 12u hoofdpijn had langs één kant van mijn hoofd. Omdat het steeds rond lunchtijd was, en de pijn verdween na iets te eten heb ik lang gedacht dat het door de honger kwam. Nu weet ik jammer genoeg wel beter.

Typisch episodische clusterhoofdpijn

Door er achteraf aan terug te denken weet ik dat het toen over een milde vorm van episodische clusterhoofdpijn ging.  Gedurende de eerste jaren had ik 3 periodes van telkens een week of 6 waarin ik zo’n 3 à 4 keer per week een uur hoofdpijn had aan de rechterkant van mijn hoofd.  Tijdens de hoofdpijnaanval had ik ook een verstopte neus.  Die verstopte neus is eigenlijk nu nog steeds het enige bijkomend symptoom, naast de verschrikkelijk pijn, dat ik heb tijdens een aanval.  Zo ging dat een aantal jaren tot ik tijdens mijn werk als software engineer merkte dat ik tijdens mijn werk dagelijks aanvallen kreeg.  Deze keer steeds tussen 9u en 10u, in die tijd zo’n 4 keer een week of 4 per jaar.  Dat zijn het soort details die ik niet vergeten ben.

Over die periode en wat er daarna gebeurd is zal ik later meer schrijven, de hoofdpijn is door de jaren heen steeds frequenter en heviger geworden.  Kom regelmatig eens terug om mijn verhaal verder te lezen, of om meer te leren over clusterhoofdpijn.