Magic mushrooms: remedie?

Volgend filmpje laat zien hoe een Texaan met clusterhoofdpijn de aanvallen kan vermijden door om de twee maanden een dosis magic mushrooms te nemen.

Magic mushrooms tegen clusterhoofdpijn

In de Verenigde Staten bestaat er een patiëntengroep onder de naam ‘Clusterbusters waarvan verschillende leden succesvol het clusterbeest kunnen weghouden door om de zoveel tijd een dosis magic mushrooms te nemen. Net zoals de meneer uit het filmpje. Ze geven op hun forum ook tips over hoe je zelf een hoeveelheid kan kweken, maar voor alle duidelijkheid: dit is illegaal. Ook moet je rekening houden met het effect van het nemen magic mushrooms: ze zijn bedoeld om te trippen, dus je gaat er van hallucineren.

Onderzoek

Door de berichten dat veel mensen geholpen worden door magic mushrooms zijn wetenschappers van Harvard verder onderzoek beginnen doen naar het gebruik van psychedelica in de strijd tegen clusterhoofdpijn. De remedie hebben ze gevonden in de vorm van BOL-148, dit is een vorm van LSD zonder de hallucinogene eigenschappen. Dit medicijn werd meer dan 50 jaar geleden gebruikt als een placebo voor LSD en in beperkte klinische studies bleek het een duidelijk positief effect te hebben op clusterhoofdpijn, zonder zware bijwerkingen.
De onderzoekers van Harvard kregen toestemming om zeer beperkte studie te doen met BOL-148 tegen clusterhoofdpijn. De studie bestond uit 5 patiënten die niet ontvankelijk waren voor andere medicatie. Zij kregen drie dosissen BOL-148 per dag gedurende 10 dagen. Alle 5 zagen zijn een drastische verbetering van hun symptomen tot wel 16 weken na de toediening. Op de koop hadden ze slechts af en toe wat lichthoofdigheid als bijwerking.
Uiteraard was dit slechts een zeer kleine proef met een kleine groep patiënten. Ook was er geen controlegroep, maar de onderzoekers hopen met deze resultaten fondsen te krijgen voor verder onderzoek. Een bedrijf Entheogen werd opgericht door Harvard professor John Halpern om verdere studies uit te voeren en om hopelijk op een dag BOL-148 te commercialiseren voor het gebruik tegen clusterhoofdpijn.
Spijtig genoeg staat het onderzoek momenteel op een laag pitje, maar hopelijk vindt Entheogen de fondsen om dit onderzoek ten gronde te voeren.