Terugbetaling van Imitrex: nieuwe regels 2016

In mijn blogpost “Imitrex: de wonderspuit” heb ik o.a. geschreven over de terugbetaling van dit dure medicijn tegen cluster hoofdpijn. Er is goed nieuws, want vanaf 1 januari 2016 zullen zware cluster hoofdpijn patiënten alle Imitrex die ze mogen gebruiken terugbetaald krijgen.

Wat wordt er anders

De terugbetaling van Imitrex kan op twee manieren: via een aanvraag van de huisarts of via een gemotiveerd verslag van de neuroloog.

Wat kan de huisarts doen?

De huisarts kan een aanvraag tot terugbetaling van Imitrex doen voor maximum 7 verpakkingen voor een periode van 1 maand. Deze aanvraag kan verlengd worden door de huisarts, maar er moeten minstens 6 maanden verstreken zijn sinds het einde van de vorige vergoeding alvorens de huisarts een nieuwe aanvraag voor 7 verpakkingen kan doen. Op zich verschilt dit niet zo heel veel met de vorige regeling waarin de huisarts de terugbetaling van Imitrex op jaarbasis kon doen en dit voor 14 verpakkingen.

Wat kan de neuroloog doen?

Als de behandeling van een cluster meer dan 1 maand duurt, moet de neuroloog de aanvraag tot terugbetaling doen. De neuroloog kan in eerste instantie voor een periode van 3 maanden 7 verpakkingen per maand aanvragen. Die aanvraag kan door de neuroloog om de 3 maanden vernieuwd worden. In de vorige regeling moest de neuroloog iedere maand een aanvraag doen voor 7 verpakkingen. Dit lost nog altijd het probleem niet op voor mensen die gedurende een lange periode dagelijks 2 aanvallen of meer hebben.
Voor deze mensen kan de neuroloog vanaf 1 januari 2016 de terugbetaling voor meer verpakkingen aanvragen. Dit moet expliciet aangevraagd worden met een uitgebreid medisch verslag. Deze aanvraag kan ook om de 3 maanden vernieuwd worden en via deze weg kunnen er tot 30 verpakkingen Imitrex per maand terugbetaald worden. Aangezien 1 verpakking 2 spuitjes bevat zal het voor de zware cluster hoofdpijn lijders onder ons mogelijk zijn om alle Imitrex die je mag gebruiken (maximum 2 spuitjes per 24u) terugbetaald te krijgen. Dit kan een groot verschil maken in de portemonnee van de vele mensen die soms Imitrex aan volle prijs moeten aankopen.

Zo eindigen we 2015 met een beetje goed nieuws voor de zware cluster hoofdpijn patiënten onder ons. Ik hoop jullie ook in 2016 te informeren en te inspireren in de strijd tegen cluster hoofdpijn.