Clusterhoofdpijn: zeldzaamheid

In de post ‘Wat is clusterhoofdpijn?‘ heb ik al eens vermeld dat clusterhoofdpijn een zeldzame aandoening is, en dat ongeveer 1 op 1000 mensen getroffen zijn door deze ziekte. Van die groep heeft 1 op 10 mensen de chronische vorm. Ik hoor wel eens de opmerking dat dat op het eerste zicht toch niet zo heel zeldzaam is. Vandaar dit blogbericht, en omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden, heb ik de zeldzaamheid van clusterhoofdpijn vastgelegd in twee afbeeldingen. De eerste staat voor episodische clusterhoofdpijn en de tweede staat voor chronische clusterhoofdpijn. De mensen met de episodische vorm zijn oranje gekleurd, die met chronische geel. In de tweede afbeelding staat maar één persoon met chronische clusterhoofdpijn. Veel scrollplezier!

Zeldzaamheid van clusterhoofdpijn in twee beelden

Episodische clusterhoofdpijn

De zeldzaamheid van clusterhoofdpijn: episodische variant
Representatie van de zeldzaamheid van episodische clusterhoofdpijn. 1 op 1000 mensen lijden aan deze vorm van clusterhoofdpijn.

Chronische clusterhoofdpijn

De zeldzaamheid van clusterhoofdpijn: chronische variant
Representatie van de zeldzaamheid van chronische clusterhoofdpijn. 1 op 10.000 mensen lijden aan deze vorm van clusterhoofdpijn.